Acasă

 

Știri 

 

Editoriale

 

Legislație

 

Ghiduri     

 

Unelte

 

Link-uri

 

Despre

 

 

 

Precizie I

 

Silvicultura nu este farmacie dar adeseori cei care fac controale, în ultima vreme chiar și cei cu școală silvică, acționează ca și cum lemnul exploatat ar putea fi măsurat până la așchie.

Înainte de a fi autorizată spre exploatare, masa lemnoasă este evaluată prin actul de punere în valoare. Cuvântul cheie aici este evaluare pentru că, în baza măsurării unor arborete medii, se calculează statistic, după reguli complicate și deștepte, un volum de masă lemnoasă care ar trebui să rezulte din exploatarea arborilor. Dar, oricât de deștept ar fi calculul, este statistic, adică mai mult sau mai puțin probabil. Și, cel mai probabil, arboretul pe care tocmai l-ați cumpărat la licitație va fi mai altfel decât strămoșul lui mediu. Așa că tot statistica calculează și eroarea care ar trebui luată în calcul la evaluarea respectivă.

Înainte vreme, această eroare era stabilită clar de legislație la +/-5%. Nu era foarte corect din punct de vedere statistic dar era o marjă în care s-au încadrat marea parte a partizilor exploatate. Astăzi, această marjă de eroare este atât de discutabilă din punct de vedere legal încât cel care controlează preferă să nu o ia în calcul. Programul informatic WoodTracking nu permite nici o depășire a partizii, chiar dacă normele de punere în valoare încă stabilesc o eroare de 5-6%, în funcție de metoda de calcul.

Dacă nu poți transporta legal mai mult lemn decât cel evaluat prin actul de punere în valoare, ce se întâmplă dacă exploatezi mai puțin? Cel mai adesea, plătești! O dată la ocolul silvic (și nu primești banii înapoi dacă nu ți-a ieșit volumul pus în valoare). Apoi, poți fi acuzat că ai expediat fără documente legale lipsa de masă lemnoasă și primești amendă și confiscarea valorică a materialului lemnos lipsă; dacă ai noroc, plătești și impozitul pentru profitul prezumat pe masa lemnoasă lipsă.

        Normele privind exploatarea forestieră în vigoare astăzi sunt cele aprobate prin Ordinul Ministrului numărul 1540/2011. Pentru păstrarea în limitele (foarte strânse ale) legalității, enunțăm aici câteva sfaturi.

Chiar dacă silvicultura nu este farmacie, până la modificarea legislației în domeniu trebuie să vă comportați ca și cum ar fi.