Acasă

 

Știri 

 

Editoriale

 

Legislație

 

Ghiduri     

 

Unelte

 

Link-uri

 

Despre

 

 

 

Sfaturi privind legalitatea exploatărilor forestiere

 

·        Este elementar dar este uimitor că încă trebuie repetat: țineți o evidență strictă pe volum și specii a masei lemnoase transportate, încă de la începutul partizii. Nu vă bazați că WoodTracking va face asta pentru dumneavoastră. Dacă actul de punere în valoare spune 100 mc molid și 20 mc fag, puteți transporta 120 mc de molid dar vi se vor confisca valoric cei 20 de mc de molid expediat fără proveniență și nu veți primi înapoi banii pentru lemnul de fag achitat.

·        Nu exploatați masa lemnoasă în afara termenelor prevăzute în autorizația de exploatare sau înainte de predarea parchetului. Atenție, în autorizația de exploatare poate fi un termen inițial pentru pregătirea parchetului; nu transportați lemn în această perioadă.

·        Orice exploatare forestieră presupune pierderi tehnologice, din secționarea, așchierea, ruperea sau apropiatul lemnului. În mod normal aceste pierderi ajung la 7-8% din volum. Întocmiți procese tehnologice de exploatare cu care să puteți justifica eventuale lipsuri de masă lemnoasă. Documentați și orice altă cauză de lipsă: furt, lemn subțire rămas în pădure și altele.

·        Apropo, dacă tocați lemnul subțire în partidă sau produceți mangal, nu uitați că tocătura sau mangalul rezultate trebuie transportate cu avize de însoțire silvice primare. Întocmiți proces tehnologic de tocare și bonuri de consum și echivalați masa lemnoasă folosită din mc în unitatea de măsură în care transportați tocătura sau mangalul.

·        Măsurați corect lemnul la încărcarea în camion, numărați bine numărul de piese și scrieți corect datele acestea și sortimentul lemnului în avizul  de însoțire; emiteți codul online din interiorul partizii sau din platforma primară sau încredințați sarcinile acestea unor angajați care știu ce fac. Cea mai corectă exploatare în pădure a unei mase lemnoase achitate până la ultimul bănuț, nu te scutește de confiscarea unui transport cu avize incorect întocmite.

·        Dacă nu aveți semnal GSM la locul de încărcare și ați obținut cod unic offline, atenție la scrierea pe avize a codurilor online, când ieșiți la semnal: acestea nu vin în ordinea în care le-ați cerut și puteți inversa codurile pe avize. Dacă observați greșeala la timp, tăiați pe avize codurile cu o linie, scrieți codurile corecte, semnați pe aviz și anunțați Garda Forestieră.

·        Verificați lemnul la primirea în depozit și verificați codul on line chiar dacă tocmai l-ați emis personal acum o oră! Neverificarea se sancționează.

·        Dacă se întâmplă ceva care întârzie exploatarea partizii, și aproape mereu se întâmplă, solicitați imediat ocolului silvic întocmirea de procese verbale  de constatare la apariția și la sfârșitul forței majore. Ei știu ce au de făcut și vor prelungi termenul de reprimire a partizii cu perioada cât nu ați putut lucra, dar nu peste data limită pentru partizile cu restricție.

·        Dacă totuși nu ați terminat o partidă de produse principale până la limita perioadei de restricție și dacă iarna nu a plecat din zonă, puteți cere la ocolul silvic  prelungirea acestui termen cu până la 30 de zile și ei vor notifica Garda Forestieră.

·        Nu mai semnați procesul verbal de reprimire a partizii odată cu primirea ei de la ocolul silvic! Dacă aveți stocuri de lemn rămase în platformă la reprimire, nu le veți putea transporta dacă cei de la ocolul silvic au uitat sau nu au știut că trebuie să le declare în SUMAL!

·        Valabilitatea stocurilor rămase în platforma primară expiră la 60 de zile de la reprimire, la ora, minutul și secunda la care s-a operat reprimirea! Sună ciudat, dar este posibil ca în ultima zi de valabilitate să puteți opera un transport de material lemnos din stocuri și la următorul să nu mai primiți cod unic online. Dacă ați ajuns în situația asta, sunați la Garda Forestieră și solicitați prelungirea termenului până la miezul nopții.  A doua zi va fi prea târziu, încă nu există soluție legală pentru prelungirea acestui termen! Oricum, nu lăsați lemnul în platforma primară până în ultima zi decât dacă vă place adrenalina!

Înainte de reprimirea partizii parcurgeți personal parchetul, cu ochi de soacră: mai bine să vedeți dumneavoastră greșelile decât cel care face reprimirea.

 

Și, chiar dacă vi se pare că știți totul, nu ezitați să cereți o a doua părere! Vă poate scuti de multe neplăceri inutile. Eu sunt aici pentru a vă oferi consiliere.