Acasă

 

 

Noutăți 

 

 

Editoriale

 

 

Legislație

 

 

Ghiduri     

 

 

Unelte

 

 

Link-uri

 

 

Despre

 

 

 

 

Utilitar Silvic

   Exceptând SUMAL-ul, aplicațiile informatice dedicate sectorului silvic sunt sublime dar lipsesc cu desăvârșire. Chiar dacă culegerea datelor pe dispozitive electronice era disponibilă încă de la lansarea Monstrului Sacru al Programelor Informatice Silvice – programul Fond Forestier al domnului Tomoiagă, cea mai mare parte a punerilor în valoare încă se face cu pixul pe carnete de inventariere și cu despuierea în căsuțe. Apropo, chiar și programul pomenit mai sus a început să fie folosit ușor clandestin.

Cel mai adesea, nevoia de automatizare pentru calculele repetitive se rezolvă cu formulare Excel proprii fiecărui ocol silvic, de obicei în mediul Windows. Unul din acestea, cel pentru calculul pagubelor din tăieri ilegale după despuiere este aici.

   Pe acest fond, Florin Nicola aduce un pachet de utilitare destinat telefoanelor mobile, un fel de cuțit elvețian informatic pe care poți să-l scoți din buzunar la propriu, să introduci datele și să ai instantaneu rezultatele (volume sau valoarea pagubei). La birou exporți listele într-un Excel sau Word și le folosești cum ai nevoie.

Pachetul de programe se numește (deocamdată) SILVIC și cuprinde un utilitar pentru punerea în valoare, unul pentru cubarea individuală a arborilor pe picior, unul pentru calculul pagubelor din tăieri ilegale de arbori și unul pentru inventarierea materialelor lemnoase. Suplimentar, există un link către site-ul inspectorulpadurii.ro și o listă cu perioadele de vânătoare.

   Pachetul de utilitare funcționează peste aplicația SailForm Plus. Practic, pe telefoanele cu Android trebuie descărcată și instalată aplicația de aici; se descarcă de aici sau de aicipachetul de utilitare SILVIC. Deschizi aplicația SailForm Plus și ai în grupul Favorites linia SILVIC*. Tap pe ea și ai acces la utilitarele și lista menționate. În toate formele ai în dreapta sus o comandă pentru salvare și adaugare înregistrare nouă, un mediu derulant și un buton de Return.

Opțiunea APV creează carnetul de inventariere pentru punerea în valoare (ua, număr curent, specie (listă editabilă), clasă de calitate, diametru și, opțional, înălțimea și observații. Programul calculează diametru mediu al suprafeței de bază și calculează, pentru o înălțimemedie indicată, volumul/ua/specie pentru firele introduse.

Opțiunea Cubaj picior calculează volumul fiecărui arbore introdus cu nr curent, specie (listă completă), diametru și înălțime și salvează lista respectivă. Util proprietarilor de păduri cu partizi.

Opțiunea Cubaj fasonat realizează un carnet de cubaj pentru materiale lemnoase cu numărul curent al piesei, specie (listă editabilă), diametru și lungime. Util gestionarilor de depozite sau controlorilor acestora J.

Opțiunea Control Fond calculează volumul și valoarea pagubei din tăieri ilegale de arbori, stocând un carnet de inventariere cu numărul curent, ua, grupa de specii și specia, diametrul cioatei, data constatării, fotografia și localizarea GPS a cioatei.  Dacă ultima facilitate vi se pare în plus, amintiți-vă de ea când veți fi invitat pentru constatarea la fața locului, la un an după ce ați depus sesizarea penală.

Salut inițiativa lui Florin Nicola și vă invit să folosiți utilitarele dumnealui și, eventual, să-i sugerați dezvoltări suplimentare.

 

Update 19.05.2020

A fost îmbunătățit utilitarul silvic creat de Florin Nicola. Noutăți:

·        se iau două diametre la cioate, măsurate din cm in cm,

·        se calculează valoarea pagubei în funcție de tipul funcțional ( conform Codului Silvic), se fac cubaje la cherestele ( scândură cu scândură și pachete),

·        se face calculul prejudiciilor de exploatare cu valoarea prejudiciului (cu prețul mediu al lemnului pe picior de 164 lei/mc), valoarea lemnului conform preţului din contract și valoarea totală a prejudiciilor.

Interfața are 6 tab-uri, respectiv Inspectorul pădurii, Control de Fond, Cubaje, Vânătoare, Salvare și un link spre grupul WhatsApp dedicat.

Primul tab este o trimitere la www.inspectorulpadurii.ro, cu permisiuni actualizate.

La Control de fond se automatizează carnetul de inventariere al cioatelor, cu preluarea automată a locației GPS a cioatelor și posibilitatea atașării de fotografii.

Tab-ul Cubaje este conceput separat pentru Arbori, Bușteni, Cherestea și Prejudicii de exploatare.

Perioadele de recoltare pentru speciile de vânat sunt cuprinse în tab-ul Vânătoare.

Pentru instalare:

1.     Creați în memoria telefonului directorul sailforms.

2.     Descărcați Utilitarul de aici

3.     copiem fișierul cu extensia .sfg în folderul sailforms creat

4.     Descărcați programul Sailforms Plus de aici

5.     Instalați aplicațiia Sailforms plus, apăsați Load backup group, apoi Load as new group.

6.     După instalare, accesați programul SILVIA din Favorite.