Precizie II

 

Să presupunem că plecați în vacanță folosind un program de navigare x  pe un telefon marca y și că programul vă conduce la o distanță z de hotelul ales. Vă gândițidați în judecată fabricantul telefonului, programatorul sau deținătorul sateliților pentru despăgubiri? Statul se gândește și o și face: pentru erori de localizare în aceleași condiții ca mai sus se confiscă mii de metri cubi de materiale lemnoase, cu valori de sute de mii de lei.

Discutam aici despre nerelevanța unor raportări pompoase prind sancțiunile aplicate în domeniul forestier. După incertitudinea volumelor de lemn, să analizăm astăzi cazul diferențelor de localizare ale codurilor unice SUMAL.

Fiecare transport de masă lemnoasă trebuie să fie însoțit de un aviz special și fiecare aviz trebuie să aibă un cod unic obținut online de la sistemul central care certifică legalitatea transportului. La solicitarea codului, telefonul tău transmite și poziția geografică a locului în care te afli și care ar trebui să corespundă cu poziția predefinită a locului din care trebuie să plece lemnul.

Legea prevede că este contravenție expedierea materialelor lemnoase din alte locuri decât cele declarate pe aviz și o sancționează, cu excepția cazurilor dovedite obiectiv de localizare eronată.

Din comoditate, practica agenților constatatori constă în a confisca automat tot lemnul de pe avizele la care locația codului diferă de locația depozitului de masă lemnoasă.

Cât diferă? Au fost situații în care s-a măsurat cu ruleta distanța în centimetri dintre osia din spate a camionului și centrul platformei primare. Au fost situații în care biroul operatorului era în casa personală iar depozitul în grădină, la câteva sute de metri. Au fost situații în care locația codului unic online era în mijlocul unui lac de acumulare, în vatra satului sau chiar în altă țară.

Consecința: confiscări valorice de mii de metri cubi de lemn cu proveniență legală, achitat la furnizor și declarat în toate evidențele posibile.

Știind că jucăriile folosite în urmărirea trasabilității lemnului nu sunt tocmai ok (telefoane necertificate pentru localizare, hărți publice gratuite, semnal deficitar în multe zone) legiuitorul a luat câteva măsuri de precauție în formularea sancțiuniii. Acestea sunt însă adeseori ignorate cei ce fac controale, din comoditate, din teama de a nu greși în favoarea lemnarilor.

Bineînțeles, cine se crede nedreptățit poate contesta sancțiunea. Dar, cât de pregătit te simți să faci asta?