Acasă

 

 

Noutăți 

 

 

Editoriale

 

 

Legislație

 

 

Ghiduri     

 

 

Unelte

 

 

Link-uri

 

 

Despre

 

 

 

22 ianuarie 2021:

   După o lungă perioadă de incertitudini īn rāndul lemnarilor, domnul ministru Tanczos  Barna a declarat că SUMAL 2.0 va intra īn vigoare la 1 februarie 2021. Se poate face asta fiindcă aplicațiile Registru Electronic și Avize funcționează aproape de la un capăt la altul iar bug-urile existente vor putea fi reparate pe măsura utilizării.

   Īn dimineața zilei de 1 februarie 2021 industria forestieră va avea probleme mari, unele care țin de structura SUMAL (publicarea datelor despre tranzacțiile cu lemn care va da peste cap multe planuri de afaceri legale, īnregistrarea transportatorilor independenți, suprareglementarea inutilă a utilizării lemnului) și unele tehnice (preluarea stocurilor și  a partizilor īn lucru).

   Cea mai mare problemă  īnsă, și care putea fi rezolvată simplu, va fi lipsa instruirii profesioniștilor.

   Marea majoritate a lemnarilor, nici chiar cei sārguincioși, nu vor ști să configureze și să utilizeze aplicațiile iar emiterea unui aviz li se va părea imposibilă multe zile. Īncepānd cu utilizarea unui browser nepotrivit pentru aplicația Registrul electronic și terminānd cu lipsa opțiunilor de transfer aviz la aplicația Avize, nenumărate capcane stau la pāndă pe fiecare linie de program. Ce poate fi mai descurajant decāt o listă de sortimente care nu se afișează nici după o sută de click-uri sau mesajul că nu ai introdus numele șoferului deși l-ai scris și cu alintătura de Costel īn loc de Constantin? Īn timpul acesta, camionul stă parcat īn platforma primară iar Costel șomează.

   Deși nu au nici o vină, operatorii economici forestieri sunt cei care vor plăti costul implementării pe nerăsuflate a programelor SUMAL 2 iar cei care nu s-au interesat īn prealabil despre utilizarea aplicațiilor vor avea activitatea blocată o vreme.

   O soluție ar fi decizia ministerului de utilizare īn paralel a celor două sisteme și acordarea unui termen de măcar o lună pentru instruirea utilizatorilor. Știu din experiență că o ședință de instruire, de la declararea depozitului pānă la emiterea primului aviz, durează două ore. E puțin probabil că īntr-un termen mai scurt de o lună vor putea fi instruiți cāteva sute de emitenți de avize īn fiecare județ, oricāt i-ai grupa. Cāt despre diseminarea informației de la unul la altul, mai bine să nu vorbim.

   Informați-vă, deci, testați aplicațiile cu un īndrumător și sperați că hibele acestora vor fi rezolvate repede.

   Asta, pānă trece actuala criză.