Acasă

 

Știri 

 

Editoriale

 

Legislație

 

Ghiduri     

 

Unelte

 

Link-uri

 

Despre

 

 

 

O bombă cu ceas ticăie în arhivele fiecărui operator forestier: Sistemul Due Diligence - „prudența necesară”

 

Să-i spunem în continuare pe numele de alint: DDS.

Implementarea unui cadru de măsuri prin care fiecare operator să procedeze cu prudență la prima punere a lemnului pe piață a fost stabilită de Regulamentul (UE) 995/2010, cu aplicare din 2013.

Autoritățile române au ignorat o vreme problema dar au recuperat în 2014 prin prevederi legale chiar mai stricte decât cerea regulamentul european, parcă ignorând eficiența SUMAL. Mai apoi însă au ignorat aplicarea strictă a propriilor prevederi legale, astfel încât procentul implementării unui DDS este destul de mic iar cel al implementărilor corecte – nesemnificativ.

Hotărârea Guvernului numărul 470/2014 prevede că începând cu data de 1 ianuarie 2015 se interzice exploatarea masei lemnoase de picior de operatori economici care pun prima dată lemn pe piața internă europeană și care nu dețin un Sistem Due Diligence. Prevederea va duce până la urmă la o verificare a existenței DDS la autorizarea partizii, așa că nu vă mirați dacă nu vi se va autoriza o partidă adjudecată dacă nu aveți DDS implementat! Deocamdată exploatarea unei partizi fără a deține DDS este contravenție, sancționată cu cea mai mică amendă referitoare la due diligence: de la 3000 la 5000 lei!

Dacă aveți un DDS dar nu-l respectați (atenție deci la prevederile acestuia!), amenzile cresc între 5000 și 8000 de lei. Aceleași amenzi se aplică și dacă Sistemul Due Diligence nu îndeplinește elementele din Regulamentul (UE) nr. 995/2010 (atenție deci la structura DDS implementat!).

Sancțiunile cele mai mari, adică amenzi de la 8000 la 15000 lei și suspendarea pentru o perioadă de până la 12 luni a acordului de distribuire și utilizare a documentelor cu regim special, practic închiderea activității, se aplică pentru neutilizarea unui Sistem Due Diligence propriu sau printr-o organizație de monitorizare acreditată la nivel european. E adevărat, amenzile de mai sus se pot achita în 15 zile de la constatare la jumătate din minim. Dar e adevărat și că, dacă constatările nu sunt remediate în 6 luni, amenzile se dublează. E adevărat, la prima verificare se acordă un termen de 45 de zile pentru implementarea DDS dar majoritatea operatorilor au fost deja verificați și bomba ticăie uitată printre actele de control din arhivă.

În condițiile afirmațiilor oficiale că în România se taie ilegal la fel de mult lemn ca cel legal și a incertitudinii create de iminenta intrare în vigoare a răsamânatei HG 1004/2016 – noul SUMAL, ne putem aștepta la o procedură de infrigement și la declanșarea unei campanii de controale în curând.

Sunteți pregătiți pentru explozia iminentă a bombei Due Diligence la firma dumneavoastră?